Петър Петров Георгиев, по-известен като Петър Волгин е български журналист и радиоводещ.Рожденото му име

...
Петър Петров Георгиев, по-известен като Петър Волгин е български журналист и радиоводещ.Рожденото му име
Коментари Харесай

На 28 септември рожден ден има Петър Волгин

Петър Петров Георгиев, по-известен като Петър Волгин е български журналист и радиоводещ.

Рожденото му име е Петър Петров Георгиев и е роден в София на 28 септември 1969 година Баща му е бил представител в радиото още 20 годишен, по-късно е работил като драматург в няколко театъра и чиновник в Рекламния отдел на Българското национално радио. Има издадени и няколко стихосбирки. Майка му Галина Банчева е родена в гр. Кула и е била строителен инженер. В детските си години Петър Волгин е прекарвал част от ваканциите си в родния град на майка си и при родственици във Видин, от който интервал има забавни и любопитни мемоари. Майка му образува в него и любовта към четенето, като още 5 годишен към този момент е четял умерено, а още в началните класове към този момент е прочел учебниците по история за учениците от междинния курс. От дете е взел участие в Детската театрална студия на Двореца на пионерите, а едвам 10 годишен печели конкурс за реализатор на детски функции в радиопиесите на БНР, където наред със знакови български артисти и актриси се среща и със Стефан Данаилов.

Негов татко е поетът и работещ в радио " София " Петър Волгин от град Кула - писал партийна лирика. Прогимназиалното си обучение приключва в 32 Единно приблизително политехническо учебно заведение с преподаване на съветски език „ Климент Охридски “ в София. След това става ученик на Националната гимназия за антични езици и култури „ Константин Кирил Философ “. Завършва Българска филология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Става прочут със своето радиопредаване „ Без надзор “, което започва на 1 април 1998 година в ефира на Българско национално радио (БНР).

 Негови посетители са известни хора от културния хайлайф на България. Някои от имената са: Косьо Минчев, Боряна Драгоева, Диана Попова, Георги Лозанов, Георги Анастасов, Велислав Величков, Татяна Дончева, Кольо Гилъна, Емил Кошлуков, Анжела Антонова, Маргарита Михнева, Ралица Димитрова, Иван Мудов, Десислава Димова, Йордан Ефтимов.

От 2005 до 2010 година води авторско телевизионно предаване „ Вярно с оригинала “ по телевизия TV7.

 

Автор и водещ на предаването „ Деконструкция “, което се излъчва всяка събота сред 12 и 14:00 часа в ефира на БНР от 2009 година до 21 декември 2015 година На 21 декември 2015 г. управителният съвет на БНР афишира, че прекратява предаването поради многочислени нарушавания на Закона за радио и телевизия, както и поради акт за административно нарушаване, натрапен на БНР от Съвета за електронни медии (СЕМ) от 17 декември. Десетки хора стачкуват пред постройката на радиото с готовност предаването да бъде обновено. Хиляди от своя страна са удовлетворени и предлагат на Волгин да отиде в частна медия, тъй като в държавна неналичието на плурализъм и едностранчивата агитация са неприемливи.

Понастоящем Волгин е част от редакторския колектив на обедното предаване на БНР „ 12+3 “. В началото на 2014 година основатели на предаването „ 12 плюс 3 “ по БНР излизат с позиция, осъждаща изявите на радиоводещия Петър Волгин.

В отворено писмо публицистите Йордан Лозанов и Георги Папакочев декларират, че се срамят от това, че „ изцяло основателно повече от половин година протестиращите против държавното управление на антиевропейската, русофилска олигархия освиркват шумно и с наяве пренебрежение името на шефа и един от водещите на предаването – Петър Волгин “. Според тях изявите на Волгин срутват престижа на предаването.

От октомври 2020 година е водещ на ново предаване по БНР – „ Политически НЕкоректно “, като му партнира Силвия Великова.

Волгин е прочут с проруските си позиции, които провокират публичен скандал, като в 2022 година даже се стига до искане на оставката му и социална реакция против популяризираната дезинформация.

 Разпространяването на дезинформация води до вътрешен мониторинг от страна на БНР на предаванията, на които Волгин е водещ.

 На 10 април 2022 оперната певица Александрина Пендачанска подава оставка от публичния съвет на БНР, поради злоупотребите с дезинформация на господин Волгин в националния ефир.

На 20 март 2023 г. Съветът за електронни медии публикува отчет по отношение на осъществения от медийния регулатор мониторинг на предаването „ Политически неточно “ за осемте издания, публикувани сред 05.11.2022 година и 29.01.2023 година за спазването на правилата в член 6, член 8, член 10, член 11 и член 17 от Закона за радиото и малкия екран.

 Наблюдението е осъществено по предложение на журналистката и член на СЕМ Пролет Велкова.

В следения интервал Съвет за електронни медии обработва 11 писма, които съдържат сигнали по отношение на държанието на водещия Петър Волгин в ефир, свободата на словото и мненията в предаването, изказвания за лъчение на дезинформация и агитация за войната в Украйна, както и за погрешна информация за природния газ и газовите доставки.

„ Мониторингът регистрира следването на една съществена линия на иронизиране и порицаване на политическите представители, които биват избрани като „ проатлантически (или евроатлантически) настроени “.

По този метод отрицателно се концентрира вниманието на аудиторията единствено против едни политически участници, които са обект на рецензия през целия следен интервал. Тези политически послания се укрепват и от изразените от гостите сериозни отзиви. Гостите, водещият и създателите на рубрики, рядко изричат противоположни мнения по обсъжданите тематики. “

В отчета от 46 страници, оповестен в формалната страница на Съвет за електронни медии, се отбелязва, че е открита „ еднопосочност в разгръщането на мненията “ по тематиките с „ неприемането на еврото, задкулисието в политиката и морала на политическите субекти в страната ни, въпросът „ Гешев “ - за контрола над основния прокурор и правосъдната промяна, затварянето на въглищните централи, абсурдът НЕКСО, както и тематиката със свободата на словото в медиите “, което „ основава чувство за пропагандни внушения “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР